• 01.03.2016 kl. 16:49

Planlegging og organisering

Drømmen om å reise jorda rundt tok brått slutt like etter sommeren. ​I flere uker gikk alt i det samme, kjedelige mønsteret. Lite jobb, lite penger og alfor mye rastløshet. Jeg har vel aldri vært flink til å spare, og da sparing var eneste utvei for å kunne gi meg det jeg drømte om, kunne jeg på en måte ikke se hvordan jeg skulle få det til. Dager, uker og måneder passerte og tanken på en backpacking trip hadde jeg på en måte blitt nødt til å legge bak meg. Tårer. Og stadig flere, ute av kontroll. Emosjonell og fortivlet over å ikke kunne oppleve det jeg ønsket aller mest. Så skjedde det, altså. Det jeg på ingen måte forventet og det jeg ikke engang tillot meg selv å fantasere om. I starten av desember, 4 måneder før avreise var det et eller annet som slo meg. Jeg kan. Tro det eller ei, med litt viljestyrke og en seiersplan klarte jeg å oppfylle drømmen selv med en sparekonto i minus. Motivert? Selvsagt. Jeg var mer motivert enn det jeg noensinne hadde vært. Her sitter jeg, 13 dager før avreise til India og aner ikke hva jeg går til. Spent, redd og åpensinnet for det som kommer, for det jeg ikke vet og for det som kanskje aldri kommer. Jeg angrer ikke, ikke på noe.

Jeg blir stadig overrasket over hvor fint jeg har det, og i det siste har jeg tenkt at jeg på mange måter har det bedre enn noen gang. Kanskje er jeg lykkelig? Akkurat her, akkurat nå. Jeg skal reise, drømmen blir oppfylt og ikke minst - jeg klarte det. Planlegging & organisering

Det hele startet vel egentlig i 2012 da vi (Jeg og Maren) reiste på språkreise til Malta. Dette var vel en av de første gangene vi reiste alene, og på bare 3 uker hadde vi lært så mye om oss selv, om livet og om hva vi ønsket senere i livet. Vi skjønte at å reise sammen gav livet så mye mening og lykke, og siden har vi hatt lyst til å se mer av verden. Vi var rett og slett betatt av opplevelsene og var innstilt på å oppleve nye sammen. Gjennom Videregående har det vært mye grubling over hva vi ville se, hvor vi ville dra og hvor lenge dette eventyret skulle vare.

Ingenting var bestemt da friåret vårt startet, og en dag i desember 2015 ble vi enige om at dette skulle gjennomføres uavhengig av alle problemer som hadde oppstått på veien. 24 timer senere var alle flybillettene bestilt, og så spontan har vi nok aldri vært før, men det føltes bra. 

Vi valgte å bestille/gjøre alt selv, og ikke gjennom en reiseorganisasjon. Etter mye research på nett finner man ut av utrolig mye på egenhånd og vi fant ut av at selv om det kunne bli mye arbeid og mye å holde styr på, var det likevel ikke et alternativ å bestille gjennom en reiseorganisasjon. Vi fikk bestemme alt selv, og det ble mye billigere. 

Fly & Overnatting

Alle flybilletter ble bestilt på www.skyscanner.no - en gratis søkemotor som sammenligner millioner av flybilletter og finner den rimeligste. 

Når det gjelder overnatting, har vi valgt å ta det litt som det kommer i løpet av turen vår. Vi har derfor kun bestilt overnatting ved første stopp, nemlig India. Dette har vi bestilt på www.booking.com som ga oss en oversikt over hoteller, hosteller og andre overnattingsmuligheter rundt om i verden til en billig penge. Vi kommer nok til å bruke denne nettsiden til flere overnattinger, da det var en enkel og billig mulighet for oss begge. 

Research, vaksiner, visum & pakking

Etter reisen var bestilt, har vi hatt en del research om hva vi ville se og gjøre i hvert enkelt land. Vi har også hatt kontakt med mennesker rundt om i verden både når det gjelder tips og anbefalinger til hva en må gjøre og ikke gjøre. Ikke minst, hva som er lurt å ha med seg på tur. Det har vært mye frem og tilbake når det gjelder pakking, og etter mye research på nett, gjennom blogger og reiseselskap, fikk vi satt opp en pakkeliste som fungerte for oss begge. Du finner pakkelisten vår her

Visum var også en nødvendighet i noen av de enkelt landene. Oversikt over visum kan du finne her og her. Landene vi trengte visum til var India og Australia, og for å kunne reise til USA måtte man registrere seg i et system som kalles ESTA (Electronic System for Travel Authorization). 

Visum for India finner du her
Visum for Australia finner du her
ESTA for USA finner du her. 

Research vi har gjort på forhånd er blant annet kultur, språk, valuta, visumregler, tidsforskjeller, retningsnummer og hva slags strømkontakt man trenger. I tillegg har vi ordnet oss en dokumentmappe med oversikt over viktige telefonnummer som kan være lurt å ha med hjemmefra (forsikringsselskap, bank og visum), i tillegg til en oversikt over sykehus og legekontorer (både tlf & andresse)  i alle land vi reiser til i tillegg til telefonnummer til hver enkelt ambassade, politi og lignende. Research er en del av reisen, selv om alle ikke er like glad i det. For min del synes jeg det er litt viktig å være forberedt på hva man kommer til, da alle kulturer er svært forskjellig. På denne måten unngår man missforståelser og fornærmelser i enkelte land. 

Noe av det kjipeste, men også så nødvendige er vaksiner. Hvis man ikke har vært mye ute å reist før, er det viktig å begynne tidlig med reisevaksinene. Jeg og Maren dro ned på vaksinekontoret der vi bor, snakket litt og planla litt hvilke vaksiner vi burde ta. Hvilke man bør ta kommer helt an på hvilke land og områder man skal reise til. På dette vaksinekartet kan du få en oversikt over hvilke reisevaksiner som er anbefalt i ulike land. 

Budsjett & finansiering

Først og fremt, hvor mye penger man bruker på reise er ekstremt individuelt og det er vanskelig å sette et estimat som passer for alle. Når reiselengden var bestemt, var finansieringen neste steg. De fleste er ikke så heldige at de har 100.000 kroner stående klare på en bankkonto, og vi var derfor nødt til å sette opp et reisebudsjett. I og med at jeg ikke begynte å spare før i desember, var jeg fullt klar over at jeg ikke kom til å rekke å spare uendelig med lommepenger. 

Som backpacker ville vi reise så billig som mulig, og et bestemt budsjet var veldig vanskelig å sette opp da prisnivået varierer veldig fra land til land. Det avhenger også såklart på hvilke standarer man har. Du kan lese litt om prisnivå i ulike land her

Når det kommer til reisen vår, har jeg satt opp et budsjett som passer meg etter økonomi og muligheter for finansiering. 

Alle flybilletter - ca 15 000kr
Overnatting i India - 400kr
Visum - ca 1000 kr
Vaksiner - ca 2000 kr
Lommepenger - 35-45 000kr (Gjennomsnitt 13 000 pr måned)

Lommepengene går til overnatting, mat, aktiviteter, transport og evt litt shopping her og der. 

I tillegg kommer innkjøpene av det man trenger til reisen, og dette blir veldig individuelt. Jeg har blant annet kjøpt lakenpose, regnfrakk til sekk, nye joggesko, GoPro kamera, reisehåndduk, adapter, hengelås og mye mer.


Vi har gjort alt for å få gjennomført dette eventyret, og vi gleder oss så ufattelig mye. Vi kommer til å ha veldig godt av å komme oss ut i verden, stå på egne ben og kun være avhengig av oss selv for en liten periode. Vi trenger det, og ville angret så altfor fort om vi ikke hadde fulgt drømmen. Det er så godt å ha noe å se frem til, og vi gleder oss så uendelig mye til å oppleve språk, kulturer, smaker og få føle og erfare nye ting enn det vi er vant til.

Jeg har et mål dette året, og det er at jeg skal ha det bra, uansett hvor livet tar meg. Èn ting er sikkert, og det er at man ikke vet hva fremtiden bringer. Eneste jeg vet, er at fremtiden bringer meg sør-østover. Og det skal bli helt fantastisk. Maren har også skrevet et innlegg om hva vi skal gjøre, hvor vi skal dra og hva vi skal se i løpet av reisen. Innlegget finner du - HER -

Aleksandra

01.03.2016 kl. 17:26
Så godt å høre at det fikset seg til slutt! Er veldig misunnelig på deg for selv har jeg heller ikke vært flink til å spare noen ting og innså det for to dager siden hvor mye jeg kunne har spart og hvor mye jeg kunne ha opplevd. Men men, skal studere i New York om to år så får nøye meg med deg :) Veldig flott blogg du har, skal absolutt følge deg videre på din reise. Hvor redigerer du bildene dine forresten?

Martine Kvam Asp

03.03.2016 kl. 15:18
Aleksandra: Det er aldri for sent, ikke glem det! Ingenting er umulig. New York?! Åh, så gøy. Det blir nok en opplevelse for livet. Tusen takk, så utrolig hyggelig å høre. Jeg redigerer bildene mine i Gimp og på nettsiden Pixlr.com/express
 • Martine Kvam Asp

  Hei! Mitt navn er Martine Kvam Asp (19), og jeg kommer fra en liten by, kalt Steinkjer. Her kan du følge meg da jeg reiser jorda rundt sammen med min aller beste venninne.


  Kontakt


  martine.asp123@hotmail.no

  Søk

  Bla i bloggen


  Kategorier

  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
  hits